
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ!
Στα τελειώματα του σχολικού έτους, μέσα από μια βιωματική προσέγγιση, συνδυάσαμε τη γνώση, τη διασκέδαση και την καλλιτεχνική έκφραση. Έτσι, λοιπόν,:
1) Αφού μάθαμε στη Γεωγραφία και στα Μαθηματικά τι σημαίνει και πού χρησιμεύει η κλίμακα, ήρθαμε σε μια πρώτη γνωριμία με τη διαδικτυακή εφαρμογή/πλατφόρμα «tinkercad» -στην οποία θα «ξαναχτίζαμε» το σχολείο μας- και αποφασίσαμε την κλίμακα βάσει της οποίας θα το μικραίναμε.
2) Χωριστήκαμε σε ομάδες, πήραμε σπαστά μέτρα, σκοινιά (για τους κύκλους), τετράδια και μολύβια, και αρχίσαμε να μετράμε και να σημειώνουμε μήκη και πραγματικές διαστάσεις.
3) Μετατρέψαμε όλες τις μετρήσεις μας σε χιλιοστά, καθώς μόνο με αυτή τη μονάδα μέτρησης μπορούσαμε να εργαστούμε στο tinkercad, και κάναμε τις απαραίτητες πράξεις για να καταλήξουμε στις τελικές διαστάσεις της κλίμακας που επιλέξαμε.
4) Φέραμε στην τάξη λάπτοπ για την κάθε ομάδα παιδιών και ορίσαμε τα τμήματα του σχολείου τα οποία θα σχεδίαζε στη μακέτα η κάθε ομάδα. Όλες οι ομάδες εργαζόμασταν παράλληλα και η καθεμιά στο λάπτοπ της. Ο δάσκαλος από το δικό του λάπτοπ έβλεπε τις εργασίες της κάθε ομάδας και, όποτε του ζητούνταν, συντόνιζε, συμβούλευε και καθοδηγούσε. Κάποια παιδιά της τάξης που έχουν και στο σπίτι τους υπολογιστή*, θέλησαν να συνεχίσουν και το απόγευμα τον σχεδιασμό της μακέτας.
Μπορεί η μακέτα μας να μην έφτασε ακόμα στο 100%, λόγω κυρίως έλλειψης χρόνου, αλλά από τη μια μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα πιστεύουμε ότι είναι ικανοποιητικό και από την άλλη μπορούμε είτε να τη συνεχίσουμε στην έκτη τάξη είτε να δώσουμε τα ηνία για μελέτη και επεξεργασία της σε μια από τις επόμενες τάξεις του σχολείου…😉
Κεφάλαια και αντικείμενα που διδάχτηκαν από τα σχολικά βιβλία:
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Κεφάλαιο 4: Η ταυτότητα του χάρτη: Κλίμακα
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Κεφάλαιο 36: Μετράω και σχεδιάζω σε κλίμακες
Κεφάλαιο 44: Κύκλος-Μήκος κύκλου
Κεφάλαιο 45: Μονάδες μέτρησης του μήκους
Κεφάλαιο 46: Γεωμετρικά σχήματα-Η περίμετρος
Κεφάλαιο 47: Μονάδες μέτρησης της επιφάνειας
Κεφάλαιο 48: Εμβαδό τετραγώνου, ορθογωνίου και ορθογωνίου τριγώνου
Μπορείτε να περιηγηθείτε στη μακέτα μας στην ενότητα των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ.
*Για τον ομαλότερο σχεδιασμό της μακέτας και λόγω λεπτών χειρισμών, καλό είναι να χρησιμοποιείται αποκλειστικά υπολογιστής.
ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ
Η ΣΤ’ τάξη (Ελαιοχώρι, 2021/22) επεδίωξε να προσεγγίσει ένα γνωστικό αντικείμενο με έναν καινοτόμο και πρωτότυπο τρόπο. Τα παιδιά, με τη βοήθεια του πατέρα Αθανάσιου Παπαδάκη, ερεύνησαν το θέμα τους, έβγαλαν φωτογραφίες, χάρισαν τις όμορφες φωνές τους και δημιούργησαν μια εικονική περιήγηση (virtual tour), μέσω της οποίας, με παιγνιώδη τρόπο, περιεργάζονται την εκκλησία της περιοχής τους. Είναι ίσως η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο από μαθητές Δημοτικού, και μπορείτε ελεύθερα να περιηγηθείτε, πηγαίνοντας στην ενότητα των ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ. Εκεί μπορείτε να περιηγηθείτε στον ναό και, πατώντας με το δάχτυλό σας σε διάφορα σημεία ή ενδείξεις, να διαβάσετε τις αντίστοιχες πληροφορίες ή να μεταφερθείτε με τα βέλη από τον έναν χώρο στον άλλο. Ενεργοποιώντας στην αρχή τον ήχο, μπορείτε να ακούσετε και τις όμορφες ηχητικές περιγραφές των παιδιών, καθώς και τις ψαλμωδίες που αναπαράγονται.
Αφού δάσκαλος και παιδιά περιηγηθούν στον ναό και συζητήσουν για τα μέρη και τον διάκοσμό του, μπορούν να παίξουν τα παρακάτω παιχνίδια:
1. «Τι υπάρχει εκεί;» Παιδί ή ομάδα παιδιών ξεκινά την περιήγηση και ο δάσκαλος ή μια άλλη ομάδα παιδιών τούς ρωτά για το είδος των αντικειμένων που συναντάμε σε διάφορα σημεία του ναού. Κερδίζει η ομάδα που θα απαντήσει σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις.
2. «Βρες το μου!» Ο δάσκαλος ή μια ομάδα παιδιών αναθέτει σε μια άλλη ομάδα να περιηγηθεί στον ναό και να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή χώρο του ναού. Κερδίζει η ομάδα που θα έχει τους περισσότερους εύστοχους εντοπισμούς.
Προκειμένου να εμπλουτιστεί το παιχνίδι, μπορούμε να θέσουμε περιθώριο εσφαλμένων απαντήσεων/εντοπισμών για τις διαγωνιζόμενες ομάδες, καθώς και χρονικούς περιορισμούς.
Καλό παιχνίδι!!!
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΣΑΝΤΑΣ
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Η τάξη μας θέσπισε πρώτη στο Δημοτικό Σχολείο Ελαιοχωρίου την ημέρα χωρίς τσάντα!
Ο σχολικός σύμβουλος της Περιφέρειάς μας εξέφρασε την επιθυμία να εφαρμοστεί πιλοτικά στα Δημοτικά Σχολεία η «παραμονή της σχολικής τσάντας στο σχολείο». Τα επιχειρήματα που συνοδεύουν την αντίληψη αυτή υποστηρίζονται πλέον σε σημαντικό βαθμό από τη διεθνή αλλά και την εγχώρια βιβλιογραφία:
- Ο ελεύθερος χρόνος του παιδιού μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.
- Μεριμνούμε ώστε να προλαμβάνουμε μυοσκελετικά προβλήματα.
- Είναι ανάγκη να περιοριστούν οι κατ’ οίκον εργασίες των οποίων η χρησιμότητα τίθεται εν αμφιβόλω από την επιστημονική κοινότητα.
Ως εκ τούτου, και αναλογιζόμενη την όλο και πιο ευέλικτη ροή της σχολικής ύλης πλησιάζοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς, η Ε’ Δημοτικού (2012/13) παίρνει την πρωτοβουλία να εφαρμόσει το σχέδιο αυτό μέχρι το τέλος του τρέχοντος μαθητικού έτους. Με τα παιδιά ορίσαμε την Τρίτη ως μέρα παραμονής της τσάντας στο σχολείο, μετά την ολοκλήρωση του πρωινού κύκλου. Η προετοιμασία των μαθημάτων για την Τετάρτη έγινε στο σχολείο, χωρίς αυτό να έχει κάποια επίπτωση στην εναπομείνασα κάλυψη της σχολικής ύλης.
Με χαρά μας είδαμε και άλλες τάξεις να ακολουθούν το παράδειγμά μας!