
ΡΟΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ “ΦΩΤΙΖΟΥΝ“!!!
Χρόνια τώρα έβλεπα στο διαδίκτυο -και στο εμπόριο γενικότερα- να κυκλοφορούν “ρόδες”-παιχνίδια, με τις οποίες μπορούσες να προσεγγίσεις έναν γνωστικό τομέα με πιο παιγνιώδη μορφή. Παρόλο που μου φάνηκε αρχικά πολύ ελκυστική η ιδέα, δυστυχώς οι ρόδες αυτές κάλυπταν κυρίως -αν όχι αποκλειστικά- ύλη ξένων γλωσσών (π.χ. εξάσκηση στα ανώμαλα ρήματα των αγγλικών). Επίσης, σε κάποια φροντιστήρια ξένων γλωσσών τις έδιναν δωρεάν, ενώ σε άλλα έπρεπε να τις πληρώσεις. Με το παρακάτω εγχείρημά μου επεδίωξα να υπερνικήσω τις παραπάνω δυσκολίες, δημιουργώντας δύο ρόδες απόλυτα προσαρμοσμένες στα δεδομένα του δημοτικού σχολείου και ειδικότερα στο μάθημα της Γλώσσας. Ήταν από τη μεριά μου μια προσπάθεια χρονοβόρα, μεγαλεπήβολη και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας ως προς τη λεπτομέρεια και την ακρίβεια. Με ικανοποίησε ιδιαίτερα, όμως, ο ενθουσιασμός των μαθητριών/τών μου, δουλεύοντας, παίζοντας και μαθαίνοντας με αυτές. Με χαρά μου να μοιραστώ την κατασκευή αυτή και μαζί σας. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και φτιάξτε τις ρόδες κι εσείς!
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Η κάθε ρόδα αποτελείται από δύο φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, μέσω των οποίων, περιστρέφοντας το ένα, μπορείς να δεις τρεις σημαντικούς τύπους της λέξης την οποία δείχνει κάθε φορά το βέλος. Προκειμένου να συναρμολογήσετε τις ρόδες, μαθήτριες/τές, γονείς ή εκπαιδευτικοί, προμηθευτείτε τις παρακάτω εικόνες (κατά προτίμηση μέσω της ειδικής επιλογής στο τέλος των ροδών), εκτυπώστε τες, κόψτε τες περιμετρικά (για τα τρία μικρά άσπρα πλαίσια της πάνω ρόδας θα χρειαστείτε χαρτοκόπτη) και τοποθετήστε το ένα κυκλικό φύλλο πάνω στο άλλο, ενώνοντάς τα στο κέντρο τους με ένα διπλόκαρφο. Αυτό ήταν! Είστε έτοιμοι!


30 + 1 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΛΕΞΕΩΝ
Τα παρακάτω δισέλιδα φύλλα εργασίας αποτέλεσαν μέρος ετήσιου project και έχουν σκοπό να φέρουν το παιδί πιο κοντά στην έννοια “οικογένεια λέξης”. Ο/Η εκπαιδευτικός μπορεί να τα δουλέψει στην τάξη με τα παιδιά ή/και να αναθέσει ένα μέρος αυτών ως εργασία. Τμήμα κάθε δισέλιδου, επίσης, μπορεί να αξιοποιηθεί για την τακτική ορθογραφία της τάξης στο μάθημα της Γλώσσας.