
Με τα παιδιά της Ε’ Δημοτικού στο Ελαιοχώρι αποφασίσαμε να μελετήσουμε ορισμένα κεφάλαια των Μαθηματικών και της Γεωγραφίας, δημιουργώντας την ψηφιακή μακέτα του σχολείου μας!
«Η ψηφιακή μακέτα του σχολείου μας!»
2022/23
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ
Αριστερό ή δεξί κλικ → περιστροφή
Μεσαίο κλικ → μετακίνηση
Ροδέλα ποντικιού → zoom in/zoom out
(μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε
και τα σύμβολα της προεπισκόπησης)
Στα τελειώματα του σχολικού έτους, μέσα από μια βιωματική προσέγγιση, συνδυάσαμε τη γνώση, τη διασκέδαση και την καλλιτεχνική έκφραση. Έτσι, λοιπόν,:
1) Αφού μάθαμε στη Γεωγραφία και στα Μαθηματικά τι σημαίνει και πού χρησιμεύει η κλίμακα, ήρθαμε σε μια πρώτη γνωριμία με τη διαδικτυακή εφαρμογή/πλατφόρμα «tinkercad» -στην οποία θα «ξαναχτίζαμε» το σχολείο μας- και αποφασίσαμε την κλίμακα βάσει της οποίας θα το μικραίναμε.
2) Χωριστήκαμε σε ομάδες, πήραμε σπαστά μέτρα, σκοινιά (για τους κύκλους), τετράδια και μολύβια, και αρχίσαμε να μετράμε και να σημειώνουμε μήκη και πραγματικές διαστάσεις.
3) Μετατρέψαμε όλες τις μετρήσεις μας σε χιλιοστά, καθώς μόνο με αυτή τη μονάδα μέτρησης μπορούσαμε να εργαστούμε στο tinkercad, και κάναμε τις απαραίτητες πράξεις για να καταλήξουμε στις τελικές διαστάσεις της κλίμακας που επιλέξαμε.
4) Φέραμε στην τάξη λάπτοπ για την κάθε ομάδα παιδιών και ορίσαμε τα τμήματα του σχολείου τα οποία θα σχεδίαζε στη μακέτα η κάθε ομάδα. Όλες οι ομάδες εργαζόμασταν παράλληλα και η καθεμιά στο λάπτοπ της. Ο δάσκαλος από το δικό του λάπτοπ έβλεπε τις εργασίες της κάθε ομάδας και, όποτε του ζητούνταν, συντόνιζε, συμβούλευε και καθοδηγούσε. Κάποια παιδιά της τάξης που έχουν και στο σπίτι τους υπολογιστή*, θέλησαν να συνεχίσουν και το απόγευμα τον σχεδιασμό της μακέτας.
Μπορεί η μακέτα μας να μην έφτασε ακόμα στο 100%, λόγω κυρίως έλλειψης χρόνου, αλλά από τη μια μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα πιστεύουμε ότι είναι ικανοποιητικό και από την άλλη μπορούμε είτε να τη συνεχίσουμε στην έκτη τάξη είτε να δώσουμε τα ηνία για μελέτη και επεξεργασία της σε μια από τις επόμενες τάξεις του σχολείου…😉
Κεφάλαια και αντικείμενα που διδάχτηκαν από τα σχολικά βιβλία:
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Κεφάλαιο 4: Η ταυτότητα του χάρτη: Κλίμακα
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Κεφάλαιο 36: Μετράω και σχεδιάζω σε κλίμακες
Κεφάλαιο 44: Κύκλος-Μήκος κύκλου
Κεφάλαιο 45: Μονάδες μέτρησης του μήκους
Κεφάλαιο 46: Γεωμετρικά σχήματα-Η περίμετρος
Κεφάλαιο 47: Μονάδες μέτρησης της επιφάνειας
Κεφάλαιο 48: Εμβαδό τετραγώνου, ορθογωνίου και ορθογωνίου τριγώνου
*Για τον ομαλότερο σχεδιασμό της μακέτας και λόγω λεπτών χειρισμών, καλό είναι να χρησιμοποιείται αποκλειστικά υπολογιστής.
Εξισώσεις
Η ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ελαιοχωρίου Καβάλας (2019/20) δημιούργησε στα Μαθηματικά ένα παιχνίδι. Στόχος σου είναι να σχηματίσεις τις εξισώσεις που προκύπτουν από τις εκφωνήσεις των προβλημάτων. Πρόσεξε να μην αφήνεις κενά διαστήματα ανάμεσα στους αριθμούς και τα σύμβολα, για σύμβολο του πολλαπλασιασμού χρησιμοποίησε το αστεράκι και μην ξεχάσεις στη θέση της άγνωστης τιμής να βάλεις το x. Καλή επιτυχία!!!